Doorgroeien? Overweeg deze vier verschillende soorten opleidingen

Het is zaak om nooit stil te staan in je ontwikkeling, want vaak wordt dat als achteruitgang gezien. Doorgroeien is immers een essentieel deel van jezelf ontwikkelen. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog leer je over vier verschillende methodes om door te groeien.

Leid jezelf op via boeken

De eerste methode om door te groeien, is een manier waarmee je voornamelijk op jezelf bent aangewezen. Je leest namelijk boeken om jezelf te blijven ontwikkelen. Het voordeel van deze manier is dat je alle vrijheid hebt om het lesmateriaal uit te kiezen. Daardoor kun je ervoor kiezen om alleen boeken te lezen die je echt interesseren. Echter is het wel lastig om boeken zelf uit te kiezen. Er bestaan immers miljoenen boeken, en er is geen expert die voor je heeft uitgezocht wat je moet lezen. Toch blijft deze optie door de flexibiliteit erg populair.

De klassieke methode

Een andere methode om door te groeien is wellicht wel de oudste optie op deze lijst, namelijk via een instituut. Met een instituut doelen we op een hogeschool of universiteit. Deze instituten bieden namelijk talloze opleidingen en cursussen aan, waardoor er altijd een vak te vinden is die je ligt. Daarnaast is het lesmateriaal door experts uitgezocht, waardoor het vaak erg relevant is om door te nemen. 

Echter kosten instituten veel meer dan de andere methodes hier, en zijn ze daarnaast ook nog eens minder flexibel. Een bachelor vereist immers drie jaar van jouw leven. Daarom is het goed deze nadelen in het achterhoofd te houden.

Vakcoaches

De derde methode die je helpt met doorgroeien, is door middel van een vakcoach. Wanneer jij een heel specifieke vaardigheid wilt leren, is een instituut of een boek niet goed genoeg om er bekwaam mee te worden. Je moet een stap verder gaan om met een niche vaardigheid door te leren, en een vakcoach overwegen. Een vakcoach beschikt namelijk over jarenlange ervaring in zijn gebied, en kan daardoor een goede mentor zin. Vaak zijn de diensten van een vakcoach prijzig, maar op de langere termijn kan dit het waard zijn.

Online leerplatform

Tot slot kun je ook doorgroeien via online leerplatformen. Dit zijn plekken op het internet waar cursussen zoals een ICT academy worden aangeboden. Net als instituten kun je gebruik maken van vooraf geselecteerd lesmateriaal en klassen. Daardoor kun je online doorleren. Deze optie is erg handig wanneer jij alle vrijheid wilt hebben om te leren, waar en wanneer je ook wil. Daarnaast zijn de prijzen gunstig vergeleken met vakcoaches en klassieke instituten. Steeds meer mensen maken gebruik van online leerplatformen, en daar is ook alle reden toe.