Cursus / beveiliging Nieuws

Doorgroeien? Overweeg deze vier verschillende soorten opleidingen

Het is zaak om nooit stil te staan in je ontwikkeling, want vaak wordt dat als achteruitgang gezien. Doorgroeien is immers een essentieel deel van jezelf ontwikkelen. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog leer je over vier verschillende methodes om door te groeien.

Leid jezelf op via boeken

De eerste methode om door te groeien, is een manier waarmee je voornamelijk op jezelf bent aangewezen. Je leest namelijk boeken om jezelf te blijven ontwikkelen. Het voordeel van deze manier is dat je alle vrijheid hebt om het lesmateriaal uit te kiezen. Daardoor kun je ervoor kiezen om alleen boeken te lezen die je echt interesseren. Echter is het wel lastig om boeken zelf uit te kiezen. Er bestaan immers miljoenen boeken, en er is geen expert die voor je heeft uitgezocht wat je moet lezen. Toch blijft deze optie door de flexibiliteit erg populair.

De klassieke methode

Een andere methode om door te groeien is wellicht wel de oudste optie op deze lijst, namelijk via een instituut. Met een instituut doelen we op een hogeschool of universiteit. Deze instituten bieden namelijk talloze opleidingen en cursussen aan, waardoor er altijd een vak te vinden is die je ligt. Daarnaast is het lesmateriaal door experts uitgezocht, waardoor het vaak erg relevant is om door te nemen. 

Echter kosten instituten veel meer dan de andere methodes hier, en zijn ze daarnaast ook nog eens minder flexibel. Een bachelor vereist immers drie jaar van jouw leven. Daarom is het goed deze nadelen in het achterhoofd te houden.

Vakcoaches

De derde methode die je helpt met doorgroeien, is door middel van een vakcoach. Wanneer jij een heel specifieke vaardigheid wilt leren, is een instituut of een boek niet goed genoeg om er bekwaam mee te worden. Je moet een stap verder gaan om met een niche vaardigheid door te leren, en een vakcoach overwegen. Een vakcoach beschikt namelijk over jarenlange ervaring in zijn gebied, en kan daardoor een goede mentor zin. Vaak zijn de diensten van een vakcoach prijzig, maar op de langere termijn kan dit het waard zijn.

Online leerplatform

Tot slot kun je ook doorgroeien via online leerplatformen. Dit zijn plekken op het internet waar cursussen zoals een ICT academy worden aangeboden. Net als instituten kun je gebruik maken van vooraf geselecteerd lesmateriaal en klassen. Daardoor kun je online doorleren. Deze optie is erg handig wanneer jij alle vrijheid wilt hebben om te leren, waar en wanneer je ook wil. Daarnaast zijn de prijzen gunstig vergeleken met vakcoaches en klassieke instituten. Steeds meer mensen maken gebruik van online leerplatformen, en daar is ook alle reden toe.

Verschillende soorten alarmsystemen en waar je op moet letten

Je huis is een plek van comfort en toevlucht. Het is de plek waar jij je eten bereidt, slaapt en ontspant. Je wil ervoor zorgen dat jij en je gezin veilig zijn wanneer jullie thuis zijn, of natuurlijk, dat je je huis met een gerust hart kan achterlaten als je er niet bent. Een huis is niet alleen een plek met vier muren, maar een plek waar je gerust thuis kan komen, een plek waar je je veilig en geborgen voelt. Maar hoe zorg je ervoor dat je je veilig voelt en met een gerust hart kan gaan slapen? 

Redenen voor de aanschaf van een alarmsysteem

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer mensen een alarmsysteem aanschaffen. De eerste reden voor velen is het beschermen van zichzelf en hun gezin. Vooral ook alleenstaande oudere mensen voelen zich vaak veiliger met een betrouwbaar alarmsysteem in huis. Hiernaast is het hebben van een alarmsysteem niet alleen handig als het aankomt op inbraak, maar ook in het kader van brandbeveiliging. Met een alarmsysteem dat gelinkt staat aan je smartphone en/of een meldkamer, hoef jij je verder geen zorgen te maken.

Soorten alarmsystemen

Er zijn veel verschillende soorten alarmsystemen op de markt. De eerste keuze hierbij is of je een bekabeld of draadloos alarmsysteem wil aanschaffen. Bij een bekabeld systeem worden verschillende onderdelen met elkaar verbonden wat zorgt voor een betrouwbaarder systeem. Een draadloos systeem, zoals bijvoorbeeld een AJAX alarmsysteem, is wat dat betreft makkelijker in de installatie en is dus ook goedkoper. Verder zijn er allerlei aspecten die kunnen worden toegevoegd aan een alarmsysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camerabeveiliging bij de ingangen van een huis. Hierbij is er ook nog de keuze of je wilt dat deze beelden worden opgenomen of niet. Naast deze meer voor de hand liggende vorm van beveiliging kunnen ook rookmelders worden aangesloten op een systeem. Ook qua prijs is er een groot verschil in deze verschillende soorten alarmsystemen, die vaak ook te combineren vallen. Alarmsystemen werken over het algemeen met sensoren, die af gaan bij beweging of als er een deur of raam geopend wordt. Er zijn hierbij ook verschillende soorten detectoren verkrijgbaar. Hiervoor kan je je het best laten informeren door een professional. 

Het aanschaffen van een alarmsysteem

Kortom, er is veel om over na te denken bij het aanschaffen van een alarmsysteem. Hierbij is het voornamelijk belangrijk rekening te houden met je eigen wensen, en de aspecten van je huis, zoals bijvoorbeeld de grote van je huis maar bijvoorbeeld ook de ligging van je huis met betrekking tot je buren en het zicht vanaf de straatkant. Met de aanschaf van een alarmsysteem voel jij je thuis, maar ook buitenshuis een stuk veiliger en kan je nadenken over de meer plezierige dingen in het leven.

Wat is het nut van een VCA certificaat?

Een opdrachtgever die bouwwerkzaamheden laat verrichten, gaat ervan uit dat de aannemer voldoende expertise in huis heeft. Niet alleen rondom de uitvoering van het bouwproject maar ook wat betreft veiligheid, gezondheid en milieu. Om te garanderen dat het bedrijf aan wie het project wordt uitbesteed voldoende kennis aan de dag legt, bestaan er in Nederland VCA certificaten. Maar wat houdt VCA certificering precies in en welke verschillende certificaten zijn er?

VCA certificaat

Het VCA certificaat dient de veiligheid op de werkplek te waarborgen en zorgt voor bewustwording van de gevaren en hoe men met die gevaren moet omgaan. Bovendien geeft een VCA certificaat aan dat een bedrijf aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. De certificering geldt voor een vaste periode zodat de klant de garantie heeft dat het bedrijf steeds op de hoogte is van relevante en actuele regelgeving omtrent veiligheid.

Verschillende soorten VCA certificering

Van een bouwmedewerker wordt doorgaans andere expertise verwacht dan van iemand die verantwoordelijk is voor onderhoud. Zij moeten dan ook ieder een ander VCA examen afleggen en ze dienen elk over een ander certificaat te beschikken. De verschillen in benodigde expertise maakt dat er drie soorten VCA certificering bestaan:

VCA certificaat Basisveiligheid

Een VCA Basisveiligheid is vooral bedoeld voor operationele medewerkers zoals technische werkers of onderhoudsmedewerkers. De benaming van dit basiscertificaat geeft aan dat de gecertificeerde persoon met succes een VCA cursus heeft doorlopen en gedegen basiskennis heeft op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

VCA VOL
De VCA VOL is een vervolgstap op de VCA B en behandelt naast de basiskennis ook organisatorische zaken waaronder veiligheidsprocedures en beheersmaatregelen. Een specifiek kennisterrein wat aan bod komt is bijvoorbeeld het werken met asbest. Deze uitgebreide VCA cursus is voornamelijk bedoeld voor projectleiders en zzp’ers die in ruime mate verantwoordelijk zijn op het gebied van veiligheid.

VCU VIL

Bij een VCU VIL cursus gaat men nog een stap verder. Hierbij draait het om een certificaat voor intercedenten en leidinggevenden. Ook hier komt de materie van VCA VOL aan bod, maar er wordt specifieke kennis toegevoegd die vooral van belang is voor medewerkers in de uitzendbranche.